donderdag 18 december 2014

Christchurch

Christchurch is de grootste stad op het Zuideiland (362.000 inwoners) en het derde grootste stedelijk gebied in NZ, na Auckland en Wellington. In februari 2011 werd de stad getroffen door een zware aardbeving die aan 180 mensen het leven koste en het stadscentrum bijna volledig vernielde. Sinsdien zijn er nog altijd nabevingen te voelen. De totale kost wordt tussen 20 en 30 miljard NZ dollar geschat en toen wij daar waren, waren ze overal aan het bouwen en afbreken. 




Downtown Christchurch ziet er uit als een ghetto. Er zijn honderden halfingestorte, beschadigde gebouwen waar niet aan gewerkt wordt en de kathedraal is een krot, omringd door hekkens. We zijn daarom maar 1 keer die buurt gaan verkennen, want er is werkelijk niets te zien of te doen. De omringende wijken zijn wel vol leven, en vele mensen die voorheen een zaak hadden in Downtown Christchurch hebben nu iets in de suburbs.





Wij zijn hier 2 weken gratis gebleven, omdat we gehousesit hebben, het is te zeggen, we hebben voor het huis, de hond en de kat van een Nieuw Zeelands gezin gezorgd. Het was de eerste keer in 8 maanden dat we niet in een hostel verbleven en dat was een welkome verademing, een heel huis voor ons alleen. We hebben dan ook enorm veel eten, koekjes en gebak gemaakt, en we hebben vooral genoten van de rust.

Het uitzicht vanop het terras. 



De hond, Baxter en de kat, Moose.





De Botanic Gardens zijn gigantisch, en eigenlijk is het gewoon een heel groot park, met superverzorgde bloemen en bomen. 


Heel veel eenden.






En ook een aapje.


Een aardbeving zorgt natuurlijk voor wat creatief denken, en ze hebben hier een Restart Mall, gemaakt uit containers. Het ziet er superverzorgd uit, en het is een leuke plaats om rond te lopen. 



Er is ook de Cardboard Cathedral, die voornamelijk uit karton is gemaakt. Superlelijk, maar wel origineel.




De weinige keren dat we downtown zijn gaan bekijken, hebben we wel veel indrukwekkende straatkunst gezien.





Zo, dat was het voor Christchurch. Ik post zo dadelijk de volgende post, zodat jullie wat te lezen hebben. Bedankt voor het lezen!

1 opmerking: